Трансплантация на коса и лазерна терапия

Лазерът засилва ефекта от трансплантацият на коса.

Присаждането на коса е популярен метод за справяне с оплешивяването. Процедурата най-често представлява преместване на фоликули от зоните с много коса /най-често от задната част на главата/ в зони с малко коса.  Процедурата се извършва след анестезия на пациента, използват се специални инструменти и апаратура. Трансплантантите /графтове/ се поставят в специално направени отвори на скалпа в оплешивяващите зони. За да се постигне желаната гъстота, често  се налагат няколко хирургични интервенции в рамките на около 2 години. Ако искаме да запазим доброто кръвоснабдяване, при първата процедура трансплантантите трябва да се поставят на разстояние един от друг. При следващите сеанси те вече се сгъстяват. Често след трансплантация косата пада. Успехът на процедурата зависи от това колко от фоликулите след операцията са жизнеспособни. Рисковете са свързани преди всичко с анестезията и виталността на трансплантантите.  Ако те не са жизнени, няма да постигнем растеж на коса и по-добър естетичен вид. Възможно е при тези процедури да има ексцесивно кървене, инфекция, образуване на цикатрикси (белези).

Как да  подобрим резултатите от една такава скъпоструваща процедура?

От 1700 година насам научни изследвания са доказали, че светлината или нейната липса дават отражение на биохимичните процеси  в човешкото тяло. Светлината въздейства и на косата. Всички знаем как косата расте по-бързо през лятото, благодарение на повишеното кръвоснабдяване на космените фоликули. То е стимулирано от червения спектър на слънчевата светлина.

 

Ultimate DTS

Студеният лазер на HLCC излъчва червена светлина с дължина на вълната 650 пм. Тя дава силен тласък на ревитализирането и възстановяването на косата, защото стимулира клетъчния метаболизъм и спомага  „поправянето” на увредените клетки. Заздравява се и сърбящият, лющещ се скалп. За първи път лазерът е използван за ускоряване на оздравителния процес при пациенти в Източна Европа. Всичко това говори, че лазерът успешно може да работи за укрепване на фоликулите, които ще се трансплантират. Едновременно с това той спомага за по-бързото  възстановяване на скалпа след оперативната интервенция, увеличава процента на нейната успеваемост. Желателно е да се направят серии от лазерни процедури няколко месеца преди и след трансплантацията, за да се даде по-добър шанс за възстановяването на косата и скалпа.